zondag 28 juni 2009

Mosquito is belediging voor de burger

F*cking niet gepubliceerd. Wel een goed stuk

Meer dan honderd gemeenten gebruiken de Mosquito om jongeren door middel van ultrasone geluidstrillingen van bepaalde plaatsen te verjagen. Minister ter Horst wil geen uitspraak doen over de toelaatbaarheid. De lichamelijke integriteit is echter wel degelijk in het geding. Nog erger is dat de Mosquito de mens degradeert tot een stuk vee.

Kenmerkend voor de gemiddelde mens, inclusief jongeren, is dat hij in staat is een bordje 'verboden toegang' of 'verboden voor jongeren onder de 25' te lezen en in overweging te nemen. Dit bordje appeleert aan zijn verstandelijke vermogens en zijn menselijke vermogens om met deze mededeling op verantwoorde wijze om te gaan. En of er bij dat bordje verboden toegang nu buitensporige sancties aangekondigd staan als 'bij overtreding komt er een peloton ME met gummiknuppels' of er staat tien jaar gevangenisstraf op of de galg, dan nog is er dat keuzemoment om dit verbod te overtreden of niet.
Deze verantwoordelijkheid en mogelijkheid tot beoordeling maken dat mensen geoordeeld en indien nodig veroordeeld kunnen worden. Het is volgens de 19e-eeuwse filosoof Kierkegaard wat de mens onderscheidt van vee.
'Het begrip oordeel beantwoordt aan de enkeling, je beoordeelt niet en masse. (...) Op veel manieren kun je volk als vee behandelen, maar volk als vee beoordelen kun je niet want vee kun je niet oordelen', zegt Kierkegaard in zijn boek De ziekte tot de dood.
Het samenspel van keuzevrijheid, verantwoordelijkheid en het oordeel maakt ons tot burgers van een samenleving, en is een belangrijk deel van onze menselijkheid.
Vee heeft dit allemaal niet. Als een koe ergens niet mag komen heeft het geen zin om een bordje 'verboden voor koeien' neer te zetten. Het beest zal het geen moment in overweging nemen, zelfs niet als er de meest gruwelijke dreigementen bij staan. Hooguit kan de koe niet op exact dezelfde plaats gaan staan als het bord 'verboden voor koeien'. Daarom zetten we prikkeldraad om de plaats waar we geen koeien willen of een hek er voor.
De Mosquito gebruiken om mensen van een bepaalde plaats te weren is als het zetten van een prikkeldraadversperring voor mensen. In dit geval ook nog discriminerend prikkeldraad want het is alleen 'effectief' bij jongeren tot vijfentwintig jaar.
Bij een al dan niet letterlijike prikkeldraadversperring ontbreekt het keuzemoment, dit moment van bezinning, van reflectie over hoe de zaken er voor staan en hoe wij ons verhouden tot de wereld en of we het toegangsverbod respecteren of niet.
Een belangrijk deel van onze menselijkheid wordt geamputeerd wanneer er prikkeldraad wordt gezet rond onze keuzevrijheid en verantwoordelijkheid, wanneer we worden op- of buitengesloten in plaats van geoordeeld.
Een uitzondering vormt hierop de gevangenis, omdat hier mensen opgesloten zijn die hebben aangetoond niet met deze vrijheden om te kunnen gaan en die daarvoor van overheidswege veroordeeld zijn. Of mensen met stoornissen van psychische of geestelijke aard die niet zelfstandig kunnen functioneren en daarom hooguit onder begeleiding in het openbare leven komen.
Ook is het gebruik van de Mosquito niet hetzelfde als ergens een hek voor zetten. Een hek is vaak eerder een signaal dan een dwangmiddel. Een hek maakt zichtbaar dat bezoek niet welkom is of buitengesloten wordt. Bovendien, iemand die het besluit genomen heeft het hek over te willen lukt dat meestal wel, tenzij er 220 volt op staat of een soldaat met een geweer er voor. Maar als we daarin zijn beland ligt de democratische samenleving al ver achter ons.
Bij de Mosquito echter ben je niet of nauwelijks bewust van wat er gebeurt, zoals een koe niet beseft dat er prikkeldraad staat. De koe voelt slechts lichte pijn of irritatie en merkt dat ze er niet langs kan, maar ze zal dit niet kunnen verklaren. Bij gebruik van de Mosquito is de lichamelijke integriteit dus wel degelijk in het gedrang omdat het lichaam als drukmiddel wordt gebruikt in het maken van morele keuzen. En doordat het hier niet direct gaat om pijn, wat vergelijkbaar zou zijn met een groot hek, doch slechts om een soort 'jeuk' aan het gehoor of een toenemende irritatie, oefent de Mosquito een nauwelijks waarneembare en daardoor des te effectievere dwang uit.
Gemeenten die op deze manier de openbare orde willen bewaken stralen grote minachting uit richting hun ingezetenen en beledigen de burger. En ten laatste leren diverse geschiedenissen ons dat waar prikkeldraad wordt gebruikt om mensen ergens of binnen of buiten te houden, dit vaak eindigt in ontmenselijking op grote schaal.

1 opmerking:

tinnituskatteverjager zei

Ze moeten verboden worden! Zie ook www.pieptonen.nl

http://www.rechtspraak.nu/dossiers/mosquitos-moeten-verboden-worden/